Stad & land

Lees op deze pagina alles over de dialoog tussen boer en burger, verkorte voedselketens en educatie. Doel: de relatie tussen stad en land versterken.

Onder de relatie stad & land vallen binnen het Netwerk de Peelhorst de volgende twee pijlers:

  1. Relatie consument- producent. De boeren zijn meegegroeid met de toenemende vraag naar meer en luxer voedsel voor zo min mogelijk geld. Dit heeft schaalvergroting en intensivering tot gevolg gehad. En heeft ervoor gezorgd dat de productie van ons eten steeds verder van ons af is komen te staan. De boer weet vaak niet meer voor wie hij produceert & de consument weet in veel gevallen niet wie zijn eten produceert.
     
  2. Op het platteland staan we voor een aantal uitdagingen. Denk aan de transitie van de landbouw en vergrijzing. Ook in de stad zijn er uitdagingen, zoals obesitas en vraag naar zorg. De stad en het platteland hebben elkaar wat te bieden om voor beide problemen oplossingen te vinden.

Wat gebeurt er?

Boeren gaan steeds vaker de dialoog aan met hun buren en zetten meer en meer hun deuren open voor pubiek. Verkorte ketens worden opgezet zodat voedsel dichter bij de consument wordt gebracht. Steeds meer mensen uit de stad zijn bezig met wat ze eten: in wat ze kopen, door zelf groenten te verbouwen, of door het oprichten van een voedselcooperatie. En tussen boer en stedeling wordt de verbinding steeds sterker, denk bijvoorbeeld aan kinderopvang of dagbesteding op de boerderij.


Nieuws over dit onderwerp


Praktijkvoorbeelden

Gerelateerde evenementenRSS Feed

  • Geen resultaten gevonden.