Samen met professionals allemaal een beetje kunstenaar

Door: Liesbeth Jans
Geplaatst op: 9 januari 2014

In de laatste bijeenkomst van de Regionale groep de Peelhorst - waarin we spraken over de rol en functie van onze denktank - kwam regelmatig het woord kunstenaar naar boven. We vonden het belangrijk om in deze groep als kunstenaars te denken, om vrij te denken, creatief te brainstormen en ‘out of the box’ met ideeën te komen. Dat is onontbeerlijk bij het in gang zetten van veranderingen en innovatie.

Waarde van kunst

Ik was blij verrast met deze aandacht voor het kunstenaarschap. Ik zit in de Regionale groep namens het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (bkkc). En (zeker zo belangrijk): mijn wortels liggen in het gebied, en de Peelhorst ligt mij na aan het hart. Bij het bkkc werken wij hard aan het integreren van kunst en cultuur in allerlei maatschappelijke domeinen, zoals de zorg, recreatie en toerisme of gebiedsontwikkeling. Met kunst raak je mensen, kunstenaars kunnen een verhaal op een bijzondere  manier verbeelden, met kunst kan de identiteit van een gebied worden versterkt, prikkel je tot nadenken, creëer je nieuwe maatschappelijke waarden; het zijn maar een paar voorbeelden van de waardevolle bijdrage die kunst levert aan onze samenleving. Een paar jaar geleden hebben wij bijvoorbeeld het project ‘Stallen in het Landschap’ georganiseerd, waarbij aan twaalf kunstenaars en ontwerpbureaus werd gevraagd om innovatieve stallen te ontwerpen, met daarbij aandacht voor duurzaamheid, welzijn van mens, dier en milieu, bedrijfsvoering én inrichting van het landschap. Dat was nogal een opgave! Er werd veel gevraagd, maar het leverde verrassend goede ideeën op die deels zijn overgenomen door gemeenten en ondernemers.

Allemaal kunstenaar…

Ik ben er dan ook van overtuigd dat kunstenaars een belangrijke rol kunnen spelen bij de transitie van de landbouw in de Peelhorst. Ik ben een groot fan van het werk van Joseph Beuys, een belangrijke twintigste-eeuwse kunstenaar. Van hem is de uitspraak ‘Jeder Mensch ist ein Künstler’. Hij noemde deze uitspraak een ‘sociale sculptuur’, en bedoelde dat iedereen door creatief te handelen een bijdrage aan de maatschappij kan leveren en daarmee onze samenleving vorm kan geven. Maar Joseph Beuys was niet voor niets een professioneel kunstenaar,  hij wist ook hoe hij met dit destijds innovatieve idee veel mensen kon bereiken, hoe hij het kon ‘exposeren’, discussies los kon maken en het in verschillende vormen kon verbeelden, zichtbaar kon maken. Niet voor niets is het een invloedrijke uitspraak geworden.

… maar niet zonder professionals

Maar alhoewel wij ons in de Regionale groep soms zelf inderdaad al kunstenaar wanen, vind ik dat we ook beroepskunstenaars moeten uitnodigen om over deze opgave na te denken. Kunstenaars hebben tenslotte geleerd net een stapje verder te denken, ze kijken met een andere blik en kunnen vervolgens hun idee ook nog in een goede vorm gieten. Mijn vingers jeuken om een aantal goede, professionele kunstenaars te laten nadenken over de transitie van de Peelhorst, meer in het bijzonder over onze voedselproductie en de beleving daarvan. Ik zoek daar partners bij. Wie doet er mee?

 

Liesbeth Jans
Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur en lid van de Regionale groep de Peelhorst
 

Afbeelding: Elmo Vermijs

Tags:

Transitie, kunst

Voeg een reactie toe