Externe opinie: Een nieuw gevaar voor de boeren: Silicon Valley

Door: De redactie
Geplaatst op: 17 december 2015

Boeren concurreren vooral met elkaar en denken dat de oplossing ligt in steeds meer produceren. Dat getuigt van een riskante kortzichtigheid. Ze krijgen straks te maken met concurrentie van industriële food startups in Silicon Valley die voedsel op plantaardige basis produceren, signaleert Hans Baaij op ftm.nl.

Door overproductie verkeren zowel varkens- als koeienboeren in grote financiële problemen. De Nederlandse varkensstapel is sinds 2001 niet zo hoog geweest en telt in 2015 12,58 miljoen varkens. Dit ondanks het feit dat de consumptie in dezelfde periode met ongeveer 10 procent afnam. De melkproductie steeg in juni 2015 tot 12,6 miljard kilo. Tien jaar geleden was dat 10,6 miljard kilo. Geen wonder dat de prijzen zakken. De melkprijs is tussen juni 2014 en juni 2015 met 30 procent gedaald.

Boeren concurreren in feite met de buurman-boer. Door steeds meer en tegen steeds lagere prijzen te produceren, proberen ze te overleven en hopen ze er kennelijk op dat de buren er noodgedwongen eerder mee kappen. Dat denken álle boeren, niet alleen die in Nederland maar ook die in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk. De onderlinge strijd verhevigt, de boeren trachten aan de ellende te ontkomen door de productie steeds verder te verhogen. Hierdoor blijven de prijzen dalen. De shake-out die dit tot gevolg heeft, leidt tot protest van de boeren en de roep om financiële steun.

De boeren zijn echter zelf medeveroorzakers van het probleem doordat ze hun belangen niet goed weten te behartigen, hun marketing niet op orde hebben en niet verder kijken dan het hek van de buurman. Inmiddels ontstaat er ook enige realiteitszin.

Varkensvoorzitter Ingrid Jansen van de NVV (Nederlandse Vakbond Varkenshouders) stelt dat varkenshouders maar één knop hebben om het hoofd boven water te houden en dat is de volumeknop. Helaas komt dat inzicht laat. En er is nog veel meer onheil te verwachten. En wel uit onverwachte hoek.

Bloeiende food startup scene

Zoals bekend mag worden verondersteld, heeft de productie van vlees, zuivel en eieren nogal wat schaduwkanten. Te denken valt aan doorgefokte dieren die een ellendig leven leiden, grootschalige ontbossing ten behoeve van de productie van veevoer, klimaatverandering en schade aan de volksgezondheid door o.a. het gebruik van antibiotica. Die problemen zijn voor een belangrijk deel te voorkomen door dierlijke eiwitten te vervangen door plantaardige. En die ontwikkeling gaat naar verwachting heel snel, nu Silicon Valley zich op plantaardige vervangers van vlees, zuivel en eieren heeft gestort.

Eind 2014 werd bekend dat Bill Gates een project van Patrick Brown heeft gefinancierd. Brown is hoogleraar aan Stanford University en oprichter van Impossible Foods, gevestigd in Redwood City, Silicon Valley. Het startkapitaal van Impossible Foods is 75 miljoen dollar. Brown is er in geslaagd om de typische smaak van bloed, die het kenmerk is van rood vlees, na te maken. De hamburger kost volgens de Wall Street Journal nu nog $ 20 per stuk, maar dat zal snel minder worden. Gates stuurde in oktober 2014 aan zijn 18 miljoen volgers een tweet waarin hij zei dat de nepburger hem prima had gesmaakt.

Lees verder op ftm.nl >

 

Hans Baaij, directeur bij de stichtingen Varkens in Nood en Dier&Recht, op ftm.nl, Follow The Money.

Follow The Money is een journalistieke beweging die onderzoek doet naar mensen, systemen en organisaties die zich (financieel-economisch) misdragen en daarmee schade aanrichten aan grote groepen in de samenleving.

 

Foto: Pixabay.com

Tags:

innovatie

Voeg een reactie toe