BUURMAN & BOERMAN 3 – varkens met afstandsbediening of superfood van superboer?

Door: Herman Litjens & Frank van den Dungen
Geplaatst op: 16 februari 2016

Boerman zoekt naar een nieuw toekomstperspectief. En dat valt nog niet mee. Buurman weet raad.

Buurman: Het gaat niet zo goed, hoor ik. Ik lees in de krant dat je er geld bij moet leggen. Bij die krulstaarten van jou, bedoel ik. En dat moet je natuurlijk niet doen.

Boerman: Nou, geld bijleggen, nog net niet. Maar het houdt niet over. M’n zoon Rik heeft besloten om het niet over te nemen. Dus er komt ‘n keer een eind aan.

Buurman: Heb ik je nog nooit horen zeggen, Boerman. Da’s natuurlijk niet leuk voor je. Want je hebt daar levenslang wel hard gewerkt in die schuren van je. Wat ga je dan doen?

Boerman: Het duurt nog wel een paar jaar. Maar ik ben er wel over aan het nadenken. In mijn stallen zit al mijn geld, dus ook mijn pensioen. Snappie? Het zal wel wat moeten opleveren, als ik ga stoppen. Maar ik wil eigenlijk niet stoppen, maar verder. En bovendien wil ik hier eigenlijk voorlopig ook wel blijven wonen.  

Buurman: Eh… Je gaat dan toch zeker geen wiet telen of zo?

Boerman: Nou… Dat brengt in ieder geval wél op. Dan ben ik zo uit de schulden. Maar ik moet daar niks van hebben. Ik wil gewoon eerlijk kunnen boeren. En ik wil m’n stallen benutten. Daar heb ik in geïnvesteerd. Kan zijn dat een andere varkenshouder mijn stallen wil overnemen. Want door al die strenge regels van de provincie kunnen veel bedrijven niet meer uitbreiden. Maar door er een bedrijf bij te nemen, kun je natuurlijk ook uitbreiden.

Buurman: Dan krijg ik hier dus te maken met een superboer, die weet ik waar woont. Een boer met thuis een afstandsbediening op z’n varkens hier. Lijkt me niet zo’n goed idee. Maar Boerman, jij zou hier toch ook een zorgboerderij kunnen beginnen. Of je kunt biologisch gaan boeren. Dan laat je varkens buiten lopen en rond wroeten.  Brengen ze wel meer op, heb ik gehoord.

Boerman: Hoor je zelf wat je zegt? Je hangt nu al aan de telefoon en ik hoor je vrouw zelfs hier mopperen als m’n luchtwasser ‘n keer een onderhoudsbeurt krijgt. Wat denk je dat je neus ervan vindt als ik hier buiten varkens ga houden? Dat geeft wel extra aroma, dat kan ik je verzekeren. En buiten kan ik er natuurlijk geen luchtwasser achter hangen.  

Buurman: Ja… Had ik even niet bij nagedacht. Want het zou eigenlijk prettig zijn, als er iets kwam wat juist niet eh.. stinkt.

Boerman: Ja, dat ben ik ook aan het uitzoeken met mijn adviseur. Maar dat valt nog niet mee. Maar we gaan nu beginnen om eens met de gemeente te gaan praten. We willen weten wat er hier eigenlijk allemaal mag. 

Buurman: Goed idee. Want je mag hier natuurlijk niet zomaar iets gaan doen. Ofschoon,  je moet hier natuurlijk wel iets anders mogen dan alleen maar varkens houden.  

Boerman: Klopt. Maar het moet wel passen in het buitengebied. Dus het mag geen overlast veroorzaken. Maar van de andere kant moet het andere boeren ook niet in de weg zitten. En ik wil ook geen gedoe met risico’s voor milieu en volksgezondheid. Eigenlijk moet het buitengebied er beter van worden. En ik ook natuurlijk.

Buurman: Snap het helemaal. Je gaat je stallen vol zonnepanelen leggen. En dan ga je binnen iets doen met algenteelt. Heb ik laatst gelezen. Daar moet licht bij van ledlampjes en dan groeit dat spul tegen de klippen op. En het schijnt erg gezond te zijn. Soort superfood.

Boerman: Ja, en dan word ík zeker de superboer. Algen, zeg je? Nou, ik weet nog zo net niet of het zoiets wordt. Van mijn  adviseur hoorde ik dat gemeenten al werken met een dubbelbestemming. Dan weet je al aan de voorkant wat je nog meer kan doen als alleen varkens houden. Maar jij zit meestal vol ideeën. Ik nodig je uit. Bedenk iets wat ik hier zou kunnen doen. En het moet iets zijn waar ik natuurlijk wel wat aan over hou.  

Buurman: Top. Op mij kun je rekenen. Hand erop. Ga ik broeien op iets dat van jou – zonder varkens en zonder afstandsbediening - toch een superboerman kan maken. Moet lukken.

 

Herman Litjens

&

Frank van den Dungen

 

Illustratie: Sarah Linde

Voeg een reactie toe

Gerelateerde evenementenRSS Feed

  • Geen resultaten gevonden.