BUURMAN & BOERMAN 1 - agendapunten voor een duo-blog

Door: Frank van den Dungen en Herman Litjens
Geplaatst op: 14 oktober 2015

Alle begin is moeilijk. Dus beginnen we klein. Buurman belt Boerman. Koppen bij elkaar. Afspraak. Datum & tijdstip. Aan tafel. Met de wil om er samen uit te komen. Pijnpunten genoeg. Maar daarop willen we niet focussen. We zoeken liever oplossingen. Smart Solutions. Díe liggen echter niet voor het oprapen. Maar we hebben ieder wel een idee waar het heen moet. Feeling voor de richting waarin we elkaar zouden kunnen vinden.  We gaan dus het gesprek aan. Maar willen op voorhand misverstanden uitsluiten. Geen loze hoop wekken. Geen valse verwachtingen koesteren. Dus moet je weten waar je voor staat. Waar je naar toe wilt. Daarom beginnen we onze dialoog met ons profiel. Ieder z’n vertrekpunt. Elk z’n stip aan de horizon. 

aantallen 

Buurman: Hoog tijd voor een stop op dierenaantallen in gemeentes met een hoge veedichtheid.     
Boerman: Ik weet niet welk probleem dit oplost ? Volgens mij geen een.

economie

Boerman: Discussie over verduurzaming veehouderij binnen overheid en burgerij wordt te veel gevoed door wensdenken. Een verplichte basiscursus economie zou veel inzicht brengen.
Buurman: Oké. Gaan we ook de maatschappelijke en natuurlijke schadeposten kapitaliseren.       

geur

Buurman: Aanpakken en oplossen van het stankprobleem, is de basis voor herstel van draagvlak.     
Boerman: Helemaal mee eens. Je kunt discussiëren over hoe je dat doet. Alleen extra regels helpen niet, ze kunnen soms zelfs een averechts effect hebben.

duurzaamheid 

Boerman: De Nederlandse veehouderij is wereldwijd koploper in duurzaamheid, de waardering daarvoor missen we wel eens.
Buurman: Met iedere open dag in de intensieve veehouderij, komen er vegetariërs bij. 

gezondheid

Buurman: Als er een nieuwe voor de mens riskante dierziekte uitbreekt, moeten er direct en adequaat ingegrepen kunnen worden. Daarom moet er, om te beginnen in de Peelhorst, een signalerings- en alarmeringssysteem van veterinairen en humane artsen opgezet worden.     
Boerman: Over de vorm en effectieve uitwerking moeten we overleggen, maar de gedachte is goed.

inruil

Buurman: Voor elke nieuw te bouwen stal, moeten - binnen dezelfde gemeente - minstens evenveel vierkante meters oude stal worden ingeruild.   
Boerman: Ook een boer kan zijn geld maar een keer uitgeven. Het is belangrijker dat boer investeert in de kwaliteit van de eigen locatie.

schaalgrootte 

Buurman: Op het platteland is alleen plaats voor grondgebonden gezinsbedrijven. Industriële veehouderij en mestverwerking hoort  thuis op een industrieterrein.
Boerman: Waar ligt dat industrieterrein dan? Waarschijnlijk toch weer op het platteland. In mijn ogen is er ruimte voor alle vormen van landbouw op het platteland. Alleen natuurlijk wel op de goede plek.

subsidies

Buurman: Er moet een financiële regeling komen om duurzame veehouderij te stimuleren met een toeslag, belastingvrijstelling of iets dergelijks. Anders gaan de koplopers stuk voor stuk over de kop.   
Boerman: Financiële regelingen kunnen helpen om veehouders een bepaalde richting uit te sturen. Maar subsidies zijn altijd tijdelijk. Niet duurzaam. Uiteindelijk moet er uit de markt een verdienmodel komen. En zowel kleinschalige als grootschalige bedrijven kunnen koploper zijn

dialoog

Buurman: De verplichte dialoog bij uitbreiding is zonder burgerrechten en regels niet meer dan een extra bureaucratische hindernis op weg naar een vergunning.
Boerman: Fatsoenlijk omgaan met je buren. Dat is de kern van de omgevingsdialoog. Dat is geen bureaucratisch instrument, maar een belangrijke maatschappelijke waarde.   

Mail ons uw top-3

Deze punten vormen de agenda van ons overleg. Als lezer bent ú uiteraard koersbepalend. Kies hieruit uw top drie. Of nomineer zelf een nieuw punt. Mail het ons. Zo stuurt u onze dialoog. Soms een duel. Soms een duet. Soms op het scherp van de snede. Dan weer zoekend naar het midden. Maar in ieder geval altijd in gesprek. En tenslotte, Anne-Marie, krijgen we van jou ook een top-drie?

 

Herman Litjens

&

Frank van den Dungen

 

Illustratie: Sarah Linde

Voeg een reactie toe