BOERENVERSTAND 11 - HET VLIEGEND VARKEN

Door: frank van den dungen
Geplaatst op: 22 april 2015

De intensieve veehouderij staat onder druk. De branche is gegroeid. Té hard gegroeid. Hier althans. Wereldwijd is er echter nog vraag. En onze varkensboeren zien daar een taak voor zich weggelegd. Hun opdracht is de wereld te voeden. Want ondernemen is leuk. En dat dat iets oplevert, is vanzelfsprekend. Maar als je met je bedrijvigheid ook nog een maatschappelijk doel dient, dan stijgt dat uit boven je eigen belang. Dán heb je nog eens een ‘license to produce’.

Vraagtekens bij voeden van de wereld

Toch hebben wij vraagtekens bij dat ‘voeden van de wereld’. We gaan even voorbij aan de vraag of je de hele wereld wel vlees kunt laten eten - want met plantaardig eiwit kun je immers heel wat meer monden voeden. De hamvraag is: Moet je al dat vlees voor de wereld per sé hier in Brabant maken?  
Productie concentreren op een klein areaal heeft natuurlijk voordelen. Maar de nadelen beginnen hier wel zwaarder te wegen. Het incasseringsvermogen van het gebied en van de bewoners is ver  overschreden. Maar ook voor de sector zelf vormt de op één plek geconcentreerde productie een steeds groter risico. Veterinaire en politieke kwesties blijken keer op keer een makkelijk excuus voor de rest van de wereld om de grenzen te sluiten voor ons vee en ons vlees.          

Simpel boerenkunstje

Daar zit iets achter. Varkens houden lijkt een simpel boerenkunstje. Dus dat wil de rest van de wereld liefst ook zelf kunnen. Daar hebben ze net zo goed afval en reststromen. Ze kunnen ook voer verbouwen. Ze kunnen de mest goed gebruiken. En ze hebben daar volop ruimte en arbeidskrachten. En in dat streven naar zelfvoorziening ligt een kans voor Brabant. Want onze boeren weten als geen ander hoe je dat simpel ogende boerenkunstje professioneel moet opzetten. En hoe je het renderend  maakt. En zij hebben door schade en schande ook geleerd hoe nauw het luistert. Dat je ver moet blijven van hormonen, antibiotica en andere kunstgrepen. 

Het Vliegend Varken

Dus. Wat staat ons hier te doen? Stuur de top van onze ondernemende varkenshouders naar Vught. Geef ze daar bij de nonnen een stoomcursus Russisch, Chinees, Oesbeeks en wat dies meer zij. Geef ze, behalve Hans Huijbers, ook wat extra sociale en communicatieve vaardigheden mee. Voor de zekerheid. Zet ze dan op het vliegtuig. Een sixpack Miss Piggy erbij. Vul de rest van de stoelen met Helicon-ers, HAS-ers en Wageningers. Doe er nog een etholoog en een microbioloog bovenop. In de handbagage wat coöperatief en ecologisch gedachtengoed. Geen spiegeltjes en kralen. Wel presentexemplaren van het Varkenstoilethet Vair appelkanonde Vewi Feeder en andere Brabantse innovaties. En stuur deze club op tournee. Op export-missie: Dutch Pigs all over the World. Peelhorst Knowledge Providers on Tour. Het Vliegend Varken. Of zoiets.

Vierkant verwaarden

De opdracht is simpel. Onze boeren moeten nu niet hun product maar hun proces vierkant verwaarden. Hun ondernemendheid, gekoppeld aan hun kennis, technologie en expertise aan de man brengen. Wereldwijd uitzaaien. We gaan de mensen aan de andere kant van de wereld zelf leren vissen, in plaats van steeds vis van hier naar daar te blijven vliegen. Zo kunnen we onze bijdrage blijven leveren om de wereld te voeden. Voor zover de wereld varkensvlees wil eten, tenminste.

I-Pig

Kortom: We gaan onze voorsprong verkopen. Wordt een gouden tijd voor varkenshoudend Brabant. Maar dan moeten we wel zorgen dat we die voorsprong hier blijven houden. Wij moeten hier de I-Pig uitvinden, uittesten en doorontwikkelen. Zodat we de I-Pig’s wereldwijd kunnen blijven upgraden. We kunnen zo’n evolutiesprong maken. We hebben daarvoor alles in huis. Het momentum is er. We hebben een nieuw provinciebestuur. Dat gaat nieuw beleid maken. Focus op ontwikkelen in plaats van op groeien. Agrofood krijgt hierdoor een écht nieuw perspectief. Er komt rek en ruimte. Een stimuleringsfonds. Een experimenteerregeling. Ze sluiten dat vooraf natuurlijk wel even kort met de Raad van State. Maar dan krijgt ook de hele Peelhorst-regio een Proeftuinstatus. VIC Sterksel van de WUR wordt Pig City. En in Brabant gaan duizend bloemen bloeien.  

 

frank van den dungen
 
Illustratie: Sarah Linde

Voeg een reactie toe