Voor- en nadelen fosfaatrechten melkveehouderij

Overig nieuws Geplaatst op: 28 januari 2016

Dierrechten, zoals ook gebruikelijk in de varkens- en pluimveehouderij, zijn relatief eenvoudiger te implementeren dan fosfaatrechten. Nadeel is dat dierrechten niet direct ingrijpen op de fosfaatproductie. Fosfaatrechten doen dat wel.

Dat stelt LEI Wageningen UR na onderzoek in opdracht van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Het LEI nam de voor- en nadelen van dierrechten versus fosfaatrechten in de melkveehouderij onder de loep. Het Kabinet heeft al besloten voor de melkveesector een fosfaatrechtensysteem in te voeren.

Fosfaatrechten: meer dieren, minder inzet melkproductie

Bij dierrechten zit een maximum aan het aantal dieren. Fosfaatrechten stimuleren de fosfaat-effici├źntie van de melkveestapel, waardoor er meer dieren kunnen worden gehouden. Dierrechten leiden tot een sterke inzet op de verhoging van de melkproductie per koe. Dat doen fosfaatrechten ook, maar minder, omdat in potentie meer melkkoeien kunnen worden gehouden.

Effecten op doelen Duurzame Zuivelketen

In het onderzoek zijn ook de effecten op de doelen van de Duurzame Zuivelketen verkend. Dierrechten begrenzen de absolute groei van broeikasgassen omdat er een maximum aan het aantal dieren zit. Wel kunnen dierrechten leiden tot een (versnelde) trend richting het opstallen van dieren, omdat dan een hogere melkproductie makkelijker te beheersen is. Bij fosfaatrechten hoeft weidegang geen invloed te hebben, omdat de melkveehouder de doorgaans hogere fosforgehalten in vers gras kan compenseren door andere ruwvoersoorten te gebruiken.

Fosfaatrechten politiek-bestuurlijk moeilijker

Het is politiek-bestuurlijk lastiger om fosfaatrechten te implementeren dan dierrechten. Anders dan het tellen van stuks vee, moet een ondernemer bij fosfaatrechten aan kunnen tonen dat hij binnen de marge blijft. Dit is ook lastiger te contoleren en vraagt goede publiek-private samenwerking.

Lees meer op wageningenur.nl >

Categorie├źn:

Kennis en onderzoek

Voeg een reactie toe

Gerelateerde evenementenRSS Feed

  • Geen resultaten gevonden.