Vierkant verwaarden als oplossing voor varkenshouderij

Peelhorst Actueel Geplaatst op: 12 oktober 2015

In plaats van varkens in stukjes over de hele wereld te exporteren, moeten we ze in Nederland in hun geheel verwaarden. Dat lijkt de conclusie van het Foodlog-debat ‘Hoe maak je omfietsvarkens?’.

Varkensboeren schaalden de laatste twintig jaar flink op om de markt bij te houden en geld te verdienen. Maar omdat overal in Europa hetzelfde gebeurde, daalde juist de prijs. En buren zijn niet blij met die alsmaar groeiende stallen. Hoe moet het verder met de Brabantse varkenshouderij? Ofwel: hoe verdienen we meer met minder varkens? In Den Bosch spraken donderdag 8 oktober 200 mensen hierover met elkaar tijdens een Foodlog Live-bijeenkomst.

Bulk of vierkant?

‘De Brabantse varkenshouderij zorgt voor overlast en milieuschade, en de boeren verdienen er niets mee,’ aldus provinciebestuurder Anne-Marie Spierings. En waarom zou je het dan faciliteren? Daarom ging het gesprek 8 oktober vooral over de economische kant van de zaak: is er in Brabant een rendabel varken te maken?

Bulk hebben we nodig, zeiden sommigen. Dat komt onder andere omdat we maar een kwart tot een derde van ieder in Nederland geslacht varken opeten: wat wij niet op willen eten gaat naar het buitenland. Onzin, vonden anderen: we moeten ervoor zorgen dat we het hele varken zelf verkopen en het niet in stukjes over de wereld verschepen.

Jumbo wil wel

Supermarkt Jumbo ziet wel kansen voor complete verwaarding en meerwaardes, vertelde Anne-Corine Vlaardingerbroek. De supermarkt denkt na over een nieuwe lijn van varkensvleesproducten, als variant op de ‘nieuwe standaard kip’. Smaak is een uitgangspunt. Jumbo wil binnenkort met boeren en verwerkers in gesprek.

En hoewel voor sommige boeren een andere manier van werken nog ver weg blijkt, zijn er ook al boeren die geld verdienen door juist niet voor de bulk te produceren. Kortom, aldus Foodlog: er lijkt ruimte te zijn om te verdienen aan varkens, zonder de last van de enorme export die de prijzen en het welzijn op het Brabantse platteland drukt.

Bronnen: Foodlog.nl , Omroep Brabant, Brabants Dagblad.

Lees ook het opiniestuk van twee deelnemers >

Categorieën:

Bedrijfsniveau

Voeg een reactie toe

Gerelateerde evenementenRSS Feed

  • Geen resultaten gevonden.