Sector wil diermeel terug in veevoer

Overig nieuws Geplaatst op: 7 april 2016

Het moet weer mogelijk worden diermeel te gebruiken in veevoer. Daarvoor pleitte Eric Hubers (vakgroep Pluimveehouderij LTO Nederland) tegenover een aantal Europarlementariërs. Experts denken dat het nog wel twee jaar duurt voor het verbod wordt opgeheven.

Het gebruik van diermeel in veevoeder is sinds 2001 – de BSE-crisis – verboden. Inmiddels is die ziekte nagenoeg uit Europa verdwenen.

Efficiënter dan verbranden

Een terugkeer van diermeel in bijvoorbeeld kippenvoer heeft volgens Hubers grote voordelen. “Diermeel bevat waardevolle aminozuren die perfect passen in een rantsoen voor kippen. En met diermeel worden we minder afhankelijk van de import van soja. Nu wordt diermeel verbrand of gebruikt voor de productie van kunstmest: veevoer is een veel efficiëntere bestemming.”

Pikgedrag

Bovendien vermindert diermeel de aandrang van kippen tot pikken van stalgenoten, aldus Hubers. “Vanaf september 2018 mogen in Nederland snavels van leghennen niet meer behandeld worden. Diermeel in het rantsoen kan tegen die tijd een bijdrage leveren aan dierwelzijn.”

Europa wil eerst opsporingstechnieken

Eind vorig jaar vroeg VVD-Europarlementariër Jan Huitema de Europese Commissie al of zij bereid is om de toelating voor het gebruik van diermeel in de voeding van niet-herkauwers, zoals varkens en kippen, opnieuw in overweging te nemen. Maar Europa wil eerst vertrouwen krijgen in controlesystemen en opsporingstechnieken. Er mag namelijk geen sprake zijn van kannibalisme, aldus de Europese Commissie. De technieken om onder meer DNA te identificeren worden nu ontwikkeld. Het onderzoek naar varkens is nagenoeg afgerond, maar voor pluimvee zal het nog een aantal jaar duren.

Lees meer op de website van LTO en op pigbusiness.nl

Tags:

veevoer

Voeg een reactie toe

Opinie gerelateerdRSS Feed

  • Geen resultaten gevonden.

Gerelateerde evenementenRSS Feed

  • Geen resultaten gevonden.