Juiste samenstelling kunstmest kan uitstoot broeikasgassen verminderen

Overig nieuws Geplaatst op: 14 januari 2014

Meststoffen in de landbouw zijn een belangrijke bron van broeikasgassen. Maar met de juiste samenstelling van kunstmest kun je de uitstoot van broeikasgassen juist verminderen. Daarover publiceerden Wageningse bodemkundigen in het januarinummer van het wetenschappelijke tijdschrift Plant and Soil.

Stikstof, in de vorm van kunstmest, is een belangrijke bron van broeikasgassen als lachgas. In een proef met maisplanten vonden de Wageningse onderzoekers de voor de hand liggende relatie: hoe meer stikstof, hoe hoger de uitstoot van lachgas. De emissie van lachgas daalde echter wanneer ook fosfaat werd toegevoegd.

De verklaring: de groei van planten wordt bepaald door de meest schaarse stof. Wordt in de samenstelling van kunstmest die schaarse stof meer toegevoegd, dan wordt ook van de andere stoffen door de plant meer opgenomen. Daardoor blijft ook minder stikstof over voor de omzetting naar lachgas.

De onderzoekers stellen dat deze uitkomst geen verrassing zal zijn voor landbouwkundigen, maar wel voor mensen die onderzoek doen naar de uitstoot van broeikasgassen. De onderzoekers willen beide vakgebieden graag aan elkaar koppelen. Dit kan leiden tot eenvoudige oplossingen voor het beperken van broeikasgassen; oplossingen die nu over het hoofd worden gezien.
 
U vindt een artikel over het onderzoek op resource.wageningenur.nl, de nieuwswebsite van Wageningen University >

 

Foto: freedigitalphotos.net

Voeg een reactie toe

Gerelateerde evenementenRSS Feed

  • Geen resultaten gevonden.