Intensieve veehouderij vaker in kwaad daglicht gezondheid

Overig nieuws Geplaatst op: 6 februari 2014

De intensieve veehouderij, met in het bijzonder de varkenshouderij, staat steeds vaker in een kwaad daglicht als het gaat om de volksgezondheid. Verschillende kranten schreven erover. Enkele recente meningen van voor- en tegenstanders op een rij:

Bangmakerij of terechte waarschuwing?

In een opiniestuk in het Eindhovens Dagblad (28 januari) waarschuwt Jeanne Stoks van Burgerinitiatief Megastallen Nee voor het 'enorme gevaar' dat de intensieve veehouderij in Brabant zou opleveren voor de volksgezondheid en het voortbestaan van de Brabantse economie.

Paul Wouters, bestuurslid van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), noemt die waarschuwing 'stemmingmakend en feitelijk onjuist'. Hij vergelijkt in een artikel van 1 februari op ed.nl het risico van de varkenshouderij met het toenemend aantal tekenbeten en het risico op de ziekte van Lyme. Wouters: “Het voorstel om Brabantse bossen te kappen is ook belachelijk.” In plaats van burgers bang te maken, zou Stoks hen moeten wijzen op hun eigen rol in de verduurzamingsslag die varkenshouders nu al maken, vindt Wouters.

Pandemie

Bangmakerij of niet, ook deskundigen zien wel degelijk een risico. Op 4 februari schrijft het Brabants Dagblad over een nieuw risico van de hoge dichtheid aan vee: een grieppandemie (een wereldwijde uitbraak) die wordt veroorzaakt door een veranderd dierlijk virus dat kan overspringen naar mensen. Viroloog Ab Osterhaus noemt die mogelijkheid niet ondenkbaar.

Ook Jos van de Sande, regiodirecteur van Hart voor Brabant, ziet een pandemie als mogelijk risico. Dat zegt hij in de Gelderlander op 4 februari. Minder dieren ziet hij als enige oplossing. GGD-arts Henk Jans noemt het een alternatief om bedrijven volledig gesloten te maken. Ab Osterhaus gelooft dat je alle risico’s alleen kun uitsluiten door alle varkens- en kippenboerderijen op de Maasvlakte te zetten.

Onderzoek

Ook oud-huisarts en raadslid Jan Hoevenaars geeft op 4 februari in het Eindhovens Dagblad een waarschuwing voor grote problemen: “Dat er nog eens een rampzalig gezondheidsprobleem gaat ontstaan door de intensieve veehouderij, met mogelijk doden, is voor mij honderd procent zeker. Het is alleen de vraag wanneer.” Hoevenaars vindt dat er te veel wordt gepraat maar niks gedaan.

De zorgen leiden in ieder geval wél tot onderzoek. Eerdere waarschuwingen van Hoevenaars waren in 2007 en 2011 al de aanzet tot een onderzoek van de GGD in Elsendorp. Dat krijgt nu vervolg in een onderzoek onder leiding van bioloog Kitty Maassen van het RIVM. “Hiermee tonen de ministeries aan dat ze de onrust van omwonenden van veehouderijen serieus nemen", zegt Maassen in Eindhovens Dagblad.

Ook versoepeling

Ondertussen werd onlangs de landelijke MRSA-richtlijn voor polikliniek-bezoek juist versoepeld. Deze richtlijn bevat maatregelen om in ziekenhuizen de verspreiding van MRSA te voorkomen. In twee ziekenhuizen in Uden wordt bovendien binnenkort onderzocht of ook de maatregelen voor varkenshouders die de veegerelateerde MRSA-bacterie bij zich dragen wat minder strict kunnen.

Categorieën:

Gezondheid

Voeg een reactie toe

Gerelateerde evenementenRSS Feed

  • Geen resultaten gevonden.