Algen voor biomassa maken voordeel van mestoverschot

Overig nieuws Geplaatst op: 13 januari 2014

Ieder nadeel heb z’n voordeel, zei Johan Cruijf. Waarom zou dat niet kunnen gelden voor de nadelen van mest? In het project ‘Van mest naar alg’ probeert bioloog Lex Moen van het nadeel van mest (algenbloei) een voordeel te maken (biomassa voor energie).

Er is te veel mest in Nederland. En niet alle mest blijft netjes op het land. Veel komt uiteindelijk in sloten terecht, waardoor het oppervlaktewater steeds fosfaatrijker wordt (eutrofiëring). Dat heeft consequenties voor natuur: De ene plant kan beter tegen voedselrijke omstandigheden en verdringt de ander die er minder goed tegen kan. En dan is er nog het probleem van algenbloei. Algen in sloten groeien dan zo hard dat er geen licht meer doordringt in het water en het zuurstofniveau drastisch afneemt, met alle gevolgen voor het waterleven van dien.

Algengroei wordt nuttig

Maar zou je van het nadeel van algengroei ook een voordeel kunnen maken? Als basis voor biobrandstof bijvoorbeeld? Met dat idee ging bioloog Lex Moen aan de slag. Samen met zijn zoon Joris. “Joris werkt niet in de groene sector maar is heel creatief. En hij is mijn sparringpartner, hij stelt de kritische vragen als ik me weer eens laat meeslepen door mijn enthousiasme.”

Half november 2013 startten vader en zoon Moen een experiment bij een varkenshouder in Renswoude. Het recept: een vat met algen waaraan mest wordt toegevoegd als voedingsbron. Onderin het vat zitten heel efficiënte LED-lampen. Die branden 24 uur per dag, zodat de algen ook ’s nachts lekker kunnen groeien en zuurstof produceren. De algen vormen vervolgens continu drijflagen en kunnen makkelijk worden geoogst. Uiteindelijk gaan de algen naar een uitlekvat en kunnen ze eventueel nog worden gedroogd.

Voor bioloog en boer

Volgens Moen groeien de algen inmiddels "als een tierelier”. Er is al contact met potentiële afnemers; bedrijven die biomassa verbruiken. Ook zijn nieuwe drijflaagalgen in bestelling. De komende tijd worden metingen gedaan aan de algen en wordt gekeken welke soort het best functioneert. Daarna wordt opgeschaald. “Binnen een jaar hopen we dan te kunnen zeggen: kijk, we hebben wat nieuws!”

De gedachte achter dit experiment is een ecologische, maar er zit ook zeker een economisch aspect aan. “Veehouders hebben een enorm probleem om al hun mest kwijt te raken, en de eisen worden steeds strenger. Per jaar kost het onze boer 38.000 euro om zijn mest kwijt te raken. Mest omzetten in algen kan op een centrale plek, maar het liefste gaan we het doen bij boeren in de gierkelders. De ingreep is vrij simpel: alleen lampen en waterstofzuigers, en de juiste algen natuurlijk. Zelfs als een boer zijn algen gratis zou weggeven is het nog voordelig. En dat is zo mooi aan dit experiment. Ecologie en economie gaan hand in hand: het is leuk voor de ecoloog maar ook voor de boer.”

U vindt 'Van mest naar alg' op onze netwerkkaart >


Fotogalerij

Voeg een reactie toe

Gerelateerde evenementenRSS Feed

  • Geen resultaten gevonden.